top of page

Budget for start in New Zealand. My experience.


Originally I wanted to keep this as a public diary where I document my travels and thoughts. But every time I heard that someone has read any of my posts I feel fantastic. If at least one person gets something out of my experience I am happy.

I think that every reader is important even if I don't know who reads my blog (feel free to interact!). Latvians are mostly reserved and usually keeping the distance. If someone does something interesting, amazing, fantastic others rarely ask questions - how? and rarely they share their experiences, tips, and tricks. I admire those few Latvian bloggers or just everyone who share their lives, their passions, and dreams. Every person counts. So this is only my experience and it may vary, but I will not keep it to myself. And so following the reader's suggestion - here will be some financial information for others who plan to come to New Zealand.

As it will be most valuable information for my wanderlusters in Latvia (because of our income difference and some other things different from other countries) - this will be in Latvian. Shorter version in English for those who are still interested will be added on the end of this post so - scroll down.

Hei hei mīlīši! Esmu saņēmusi jautājumus par to, cik tad finansiāli viegli vai grūti ir doties uz Jaunzēlandi. Diemžēl jāatzīst nauda ir vajadzīga. Ar tukšu bankas kontu nekas daudz nesanāks. Visi cipari ko minēšu var mainīties un katram būs nedaudz citi. Bet šī ir mana pieredze.

Tātad par Working Holiday vīzu, plaušu rentgenu un ārsta apmeklējumu kopā sanāca ~200EUR. Tā ir starta paka - jo bez šīs summas pirmie soļi nav iespējami. Kad jau vīza ir rokā jāizlemj, kad doties uz Gredzenu Pavēlnieka zemi. Mēs vīzu ieguvām 2017.gada martā. Mūsu oriģinālais plāns bija izlidot vēlākais septembrī. Diemžēl kā jau tas parasti notiek - neplānoti tēriņi, veselības izdevumi, darbs un citi faktori ietekmēja izlidošanas datumu un tā pamatīgu nobīdi. Tikai novembrī beidzot varējām atļauties sākt meklēt lidmašīnas biļetes. Laiks pamazām sāka iet uz beigām, jo vīza derīga gadu, kura laikā ir jāiebrauc valstī (un iespējams uzturēties valstī gadu no iebraukšanas brīža). Izlēmām, ka vēlākais, kad izlidosim būs janvāra beigas. Tad nu kādā aukstā novembra naktī abi ar Aldi apsēdāmies pie datora un sākām meklēt labākos piedāvājumus. Protams, ka biļetes bija kļuvušas krietni dārgākas, nekā tad kad pēdējo reizi biju skatījusies. Bet daudz izvēles nebija. Tā nu biļete vienā virzienā katram izmaksāja 700EUR. Te nu varu Jūs mierināt, ka biļetes var atrast arī par 500EUR. Bet bieži vien ar bagāžu sanāk tomēr nedaudz virs.

Lai nodrošinātu to, ka cilvēki apdomā savu lēmumu uzturēties tik dārgā valstī, imigrācijas dienests noteicis, ka personai jābūt pieejamai naudas summai ierodoties valstī. Ja pareizi atceros tie bija 4200 NZD, kas ir apmēram 2520 EUR.

Te nu bija mūsu klupšanas akmens. Iekrājumu principā mums nebija. Jebkurš saprātīgs cilvēks noteikti iekrātu prasīto summu. Bet mēs zinājām, ka tā ir mūsu izvēle turp doties un mums pašiem jāatrod veids kā to izdarīt. Es zināju, ka līdzi varēsim paņemt tikai pašu nepieciešamāko, tāpēc es sāku pārdot savas mantas. Lielākoties apavus un apģērbus. Diemžēl Latvijā mantu tirgošana Andelē vai Facebook grupās ir ļoti mokošs un garš process. Kamēr citās valstīs uzplaukst tādas aplikācijas jā ThredUP un Depop, un cilvēki ļoti viegli var atbrīvoties no mantām vai tās iegādāties. Es saskāros ar faktu, ka cilvēki bieži vēlas uzlaikot apģērbu, satikties personiski, kas visbiežāk ir sarežģīti noorganizējams. Respektīvi, lai pārdotu savus labākos un kvalitatīvākos brendu apģērbus dažkārt jāiegulda daudz vairāk nekā prasītā cena. Bet tomēr man izdevās pārdot šādas tādas lietas.

Manā rīcībā bija apmēram 700EUR. Taču tas ne tuvu nebija tas, ko man būtu vajadzējis iekrāt. Aldim sanāca drusku vairāk, jo pēdējo algu saņēma tieši pirms izbraukšanas. Bet mums bija plāns - ja nu tomēr lidostas kontrole Jaunzēlandē lūgtu uzrādīt mums pieejamos finansiālos līdzekļus. Lai cik varbūt daudzu teiktu, ka tas ir pārāk vilinoši, mums bija kredītkartes. Pie savas biju tikusi pirms pāris gadiem, kad devāmies uz ASV un bija vajadzīgs drošības spilvens. Man bija paveicies ar akciju, ko tajā brīdī piedāvāja Swedbank. Un tā nu manā īpašumā bija zelta kredītkarte ar kredītlimitu ~2500 Eur. Aldis pie savas tika vēlāk un kredītlimits bija tikai nedaudz virs 1500 Eur. Tā kā esam atbildīgi cilvēki, tad nekad neradās problēmas ar šīs naudas izmantošanu un atmaksu. Nekad to neuzskatījām par bezatbildīgi tērējamu naudu. Principā izmantojām to, ka mums bija šī naudas summa, ko uzrādīt kā pieejamu, bez nodoma to patiešām izmantot. Plāns bija nokārtot dokumentus (bankas konts, IRD numurs, vietējais telefona numurs) un uzreiz meklēt darbu. Dokumentu kārtošana var aizņemt nedēļu vai pat vairāk.Pirmais ko izdarījām - tikām pie vietējā telefona numura. Tas mums izmaksāja 30 NZD. Izvēlējāmies SPARK operatoru, taču tikpat labi varējām ņemt Vodafone vai 2Degree. Viss izdevīgākais būtu bijis nopirkt pārtikas veikalā starta komplektu ar telefona numuru no SKINNY, kas ir SPARK blakus produkts un mēnesī izmaksā tikai ~16NZD .

Mēs atvērām bankas kontu ANZ bankā. Lai to izdarītu ir jāveic pieraksts pie bankas darbinieka, kas nodarbojas ar ārzemnieku un imigrantu kontu atvēršanu. Bija jāuzrāda vīza un pase. Mums paveicās uz pieraksts bija 2 dienas pēc tam, kad bijām ieradušies bankā, pirmo reizi. Daži no ceļotājiem, ko satikām bija gaidījuši pat nedēļu. IRD numuru var nokārtot pastā, bet tad tas paņem krietni vairāk laika. Mēs to izdarījām online un saņēmām savu numuru jau pēc 4 darba dienām.

Kamēr to visu kārtojām, dzīvojām Oklendas hosteļos. Tas mums izmaksāja 530 NZD par 2 nedēļām. Bet to noteikti var izdarīt daudz lētāk. Biju centusies atrast pie kā palikt caur coachsurfing, bet bez panākumiem. Tā noteikti būtu bijusi laba opcija. Airbnb arī noteikti ir labs variants. Bet kā jau teicu, tie ir mūsu izdevumi, mūsu pieredze (pēc kara jau visi gudri).

Tad kopsummā:

Vīza - 200EUR

Biļete - 700EUR

Hostelis ~160EUR (vienam cilvēkam uz 2 nedēļām)

SIM ~18EUR

Pārtika (2 nedēļas) ~ 70 EUR

=1150 EUR

Ceru, ka kādam šie aprēķini kaut nedaudz noderēs. Jāsaprot, ka izdevumi ļoti mainīsies, ja izvēlēsieties lētāku vai dārgāku dzīvesvietu un pārtiku. Mēs šajā laikā izstaigājām pilsētu krustu šķērsu (dienā pat līdz 20 km) un neizmantojām publisko transportu. Apmeklējām muzejus, kas ar mūsu vīzu bija bez maksas un atturējāmies no ēšanas ārpus mājām cik vien iespējams.

Mūsu lielākais tēriņš bija auto. To mums nācās iegādāties diezgan drīz, jo sapratām, ka pārvietoties ar to mantu daudzumu, kas mums bija līdzi nebūs reāli. Domāju, ka pieredzējušāki ceļotāji ļoti veiksmīgi prastu izdzīvot ar vienas mugursomas saturu, un droši pārvietoties ar stopiem, autobusiem utt. Mēs nespējām panest mūsu somas ilgāk par 20 min. Tā ka mūsu vienīgais risinājums bija auto. Mūsu auto maksāja ap 1500EUR, taču cena atkarīga no sezonas, pilsētas kurā to pārdod, auto veida, vecuma un daudziem citiem faktoriem. Visprātīgāk ir vai nu iekrāt pietiekami, lai atbraucot iegādātos auto uzreiz, vai arī sākt strādāt maksimāli drīz un iekrāt auto no algas (esot diviem tas protams būs daudz ātrāk). Ceļotāju auto cenas (kuros iespējams gulēt) ir sākot no 1000NZD (~600EUR).

Jāsaprot, ka pārtika un mitekļa izdevumi sastādīs vislielāko summu (uzreiz pēc aviobiļetes). Ar rūpīgu plānošanu noteikti ir iespējams to reducēt (mums patīk gardi paēst un tas noteikti ir dārgāk nekā ievērojot tradicionālo ceļotāju diētu - rīsi un pupiņas vai zemesriekstu sviests un maize).

Mēs nezinājām kurp un kad dosimies pēc Oklendas, tāpēc plānot kaut ko bija ļoti grūti. Pat ja ierodoties jau būs kāds plāns, bieži vien to nākas mainīt. Galvenais būt atvērtam, fleksiblam un neieciklēties. Dažkārt tieši šādas pārmaiņas ir nepieciešamas, lai mēs iemācītos dzīvot konkrētajā mirklī un pārstātu plānot katru mūsu dzīves minūti. Tas arī nozīmē, ka var gadīties neparedzēti izdevumi un ir labi, ja esat tam gatavi. Tāpat arī ticu, ka iespējams ierasties šeit ar pavisam niecīgām naudas summām, ja ievākta pietiekama informācija, atrasti kontakti, un izplānota taupīšanas stratēģija (zinot to, ko zinu tagad noteikti nebaidītos no šāda riska). Tas gan nozīmē, ka nāksies ļoti pārkāpt sev un atteikties no dažādām ērtībām. Taču tas noteikti arī būtu lielisks piedzīvojums!

Uz tikšanos Jaunzēlandē! Droši uzdodiet jautājumus manā facebook vai instagram @comfort_in_discomfort_travel.

Lai izdodas!

 

Visa - 200EUR Airplane ticket - 700EUR Hostel ~ 160EUR (per person for 2 weeks) SIM ~ 18EUR Food (2 weeks) ~ 70 EUR

Total: 1150 EUR

I hope that some of these calculations will be a little useful. You need to understand that spendings will change a lot if you choose cheaper or more expensive accommodation (Couchsurfing and AIrbnb will be a good options as well) and food. During this time, we walked a lot (up to 20 km per day) and did not use public transportation. We visit the museums that were free with our visa and refrain from eating out of the home as much as possible.

If you have other questions or concerns! Feel free to contact me on facebook or Instagram @comfort_in_discomfort_travel.

Good luck! And see you in NZ! :)

You Might Also Like:
bottom of page