top of page

Ko es darītu pirms došanās uz Jaunzēlandi Working Holiday (zinot to, ko zinu tagad)!


Nu jau teju 5 mēneši pagājuši, kopš pirmo reizi spēru savu kāju Hobitu zemē - skaistajā Jaunzēlandē. Laiks uz vietas nav stāvējis un gluži vai neticas, ka tik sen mocījos ar somas satura izvēli. Nu jau gudrība ir rokā, un lai gan daudz vēl tikai priekšā, ir jau šādas tādas atziņas radušās par to, ko būtu darījusi tā vai citādi pirms metos šajā piedzīvojumā.

Tie, kas seko līdzi jau zina, ka esmu šeit ar savu mīļoto partneri ar Working Holiday vīzu, ko ieguvām 2017.gada martā.

Iesākumā precizēšu, ka katram pieredze būs cita, bet šī ir manējā, bet varbūt kādam tautietim noderēs pāris ceļa vārdi pirms kāpšanas lidmašīnā. Jo tikai tie (es tajā skaitā), kas līdz šim savu ceļošanu aprobežojuši ar īsākiem vai garākiem, tuvākiem vai tālākiem atvaļinājumiem zina, ka šis būs pavisam cits stāsts. Pieredzējušākus piedzīvojuma meklētājus, kas jau pabijuši ārpus dzimtenes krietni ilgāku laiku, šāds brauciens noteikti nebaidīs. Bet es ar savu bezrūpīgo brīvdienu pieredzi noteikti biju stresā par katru sīkumu. Jo nav taču nekas īsti skaidrs, nav nekas tāds darīts, un ja nu tas, un ja nu šitas...

Bet nu ķersimies pie galvenajiem punktiem, ko nepieciešams apsvērt un kaut nedaudz ņemt vērā pirms došanās uz NZ:

  • Neiztērē visu naudu, lai gatavotos ceļojumam (ir lietas, ko tev vajadzēs, bet tikpat daudz tu varēsi nopirkt uz vietas). Līdzi ņemamo lietu saraktu vari atrast ŠEIT. Jā, ir lietas bez kurām šeit būs grūti, turklāt šeit to cenas nebūs tās draudzīgākās, tāpēc labāk nopirkt un vest no mājām. Taču nav vajadzības iztērēt nesamērīgas summas visādiem "varbūt man vajadzēs" štruntiem. Noteikti iesaku nepieciešamo iepirkt jau laicīgi. Vismaz gadu līdz 6 mēnešus pirms ierašanās, lai nesteidzīgi medītu atlaides kvalitatīvākajos piedzīvojumu meklētāju veikalos. Es noteikti iesaku veikalu "Ceļotājs", kur atradu savu uzticamo guļammaisu, hiking apavus un specializētās sandales siltākam laikam. Tāpat nopirkām tur universālo nazīti, termoveļu un citus sīkumus. Katru gadu, visbiežāk septembrī šajā veikalā ir īpašas izpārdošanas līdz pat 40%. Noteikti seko līdzi un izmanto iespēju. Konsultanti noteikti palīdzēs atrast tev piemērotāko preci. Man tas daudz atviegloja, jo līdz šim nebiju ar tādu īstu ceļotāju inventāru saskārusies. Un ne mirkli nenožēloju, ka devu priekšroku specializēta veikala klāstam, nevis centos "izbraukt" pa lēto. Šeit pirktie apavi ir labākais, ko manas kājas varētu vēlēties it īpaši pēc 20 km pa vulkāniskajiem laukiem, kāpjot augšā un lejā.

  • Netaupi un nestrādā tikai tam, lai dotos ceļā. Varbūt izklausās muļķīgs padoms, bet paskaidrošu kāpēc tā saku. Bieži esmu dzirdējusi cilvēkus sakām, es 2 gadus strādāju, lai tikai sakrātu un aizbrauktu tur un tur. Kaut vai tas būtu gads vai seši mēneši, necenties no sevis izspiest pēdējo sulu, lai tikai šis brauciens liktos iespējams (tas gan protams neattieksies uz tiem, kas pelna tuvu minimumam, jo tad gan šis viss var likt pievilkt jostas vairāku gadu garumā). Jā, par vīzu ir jāmaksā, lidojuma biļetes ir dārgas un arī ar tukšu maku te dzīvi uzsākt būs pagrūti. Turklāt ir noteikta summa, cik naudai tev jābūt pieejamai ierašanās brīdī (sīkāk lasi ŠEIT), bet ja dzīsi sevi pilnīgā izmisumā, lai ietaupītu katru centu vairāku gadu garumā, tas var izraisīt riebumu un negatīvas emocijas pret pašu braucienu kā tādu. Ir cilvēki, kas ir labi situēti un šādu braucienu varēs atļauties jebkurā laikā, bet vairums no mums tādi nav. Tāpēc, loģiski, būs jāveic savas korekcijas tēriņos un budžeta plānošanā. Kopš ieguvu vīzu es sāku izvērtēt vajadzību ēst ārpus mājas, jaunu drēbju iegādi (jo līdzi tāpat nepaņemtu), dažādu mājas preču iegādi (kas man bija gluži vai hobijs) un citus tēriņus. Protams, tas viss bija pareizi, taču dažkārt nepavisam nejutos labi. Bija brīži, kad šķita, ka tik daudz ko sev aizliedzu, ka nemaz to braucienu pašu vairs negaidīju ar prieku. Tāpēc iesaku veikt modifikācijas tēriņos, taču darīt to ar apziņu, ka ne viss tagad ir aizliegts un katrs cents ir jātaupa.

  • Neplāno ceļojuma detaļas! Esmu kaislīga ceļojumu plānotāja, un ja vien varu, tad izvairos to uzticēt citiem. Diemžēl, vai precīzāk, par laimi, šeit tas nestrādās. Zinu jau, ka ir bailīgi doties uz nezināmu vietu uz ilgu laiku bez detalizēta plāna un skaidras vīzijas par to, ko šeit darīsi un kur paliksi. Tā nav skolas organizēta ekskursija vai studentu apmaiņa, kur kāds vienmēr atrisinās problēmas tavā vietā. Un labi, ka tā. Maksimālais, ko droši vari ieplānot ir pirmās 2-3 nedēļas, ko tāpat pavadīsi kārtojot bankas kontus un citas formalitātes, taču viss pārējais, lai paliek improvizācija. Pat, ja pirms atbraukšanas būsi jau noorganizējis un ieplānojis, kur aptuveni varētu strādāt vai apmesties 99%, ka plāns mainīsies vēl 100x. Iemācīsies dzīvot mirklim, lai cik bailīgi būtu mesties nezināmajā! Pat tagad ceļojot, mainot mitekļus un darba vietas, dažkārt plāns nomainās vairākas reizes vienas dienas laikā, un tas nekas. Ir jautri!Beidzot savi lēmumi nav jābalsta uz citu vēlmēm un vajadzībām, esi pats sev saimnieks.

  • Necel sapņu pilis un negaidi tikai komfortu, labu naudu , vieglu dzīvi! Par laimi tā nebija mana kļūda, jo braucu ar domu, ka ļaušos piedzīvojumam un neko daudz no tā negaidīšu. Bet, ja nu tomēr kāda no tām lietām tev šķiet, kā loģisks ceļabiedrs, jo brauc tak uz NZ, tad varu uzreiz teikt, ka viegla dzīve te nav garantēta. Tāpat kā jebkur citur arī šeit ir savas problēmas un lietas, kas apgrūtinās ikdienu. Labu naudu var nopelnīt, ja cītīgi strādā, bet arī dzīve šeit nav lēta, tāpēc, viss atkarīgs no tevis paša. Visbiežāk ceļotāji ar Working Holiday pelna minimālo algu vai tuvu tam, bet ja pērc tikai vajadzīgo, meklē lētākos īres piedāvājumus un strādā vairāk nekā ceļo - iekrāt var. Komforts katram būs relatīvs. Taču it īpaši tie, kas nav ceļojuši ilgstoši nemaz neiedomājas, ka būt ceļotājam nav nekas viegls, ērts, komfortabls un relaksējošs. Tas nav tas pats, kas atvaļinājums. Būt ceļotājam ir darbietilpīgs process. Tur iztrūkst ikdienas rutīnas drošība un komforts. Nezini, kur strādāsi, kur dzīvosi nākamajā nedēļā, vai varbūt pat rīt. Tāpēc atmet visas ilūzijas un sāc dzīvot! Nepārgriez piedzīvojuma saiti pirms esi sācis ceļot!

  • Aizej pie ārsta/iem! Ar šo, līdzīgi kā par visām citām lietām, ko minēšu, es domāju tikai un vienīgi finansiālo pusi un drošības sajūtu, ka viss kārtībā. Es pirms braukšanas uz NZ biju pie zobārsta (4 reizes un tas nebija lēti, bet NZ to pašu summu es samaksātu par 1 reizi), acu ārsta, dermatologa (nav obligāti, bet man ir daudz dzimumzīmju un NZ saule ir daudz kaitīgāka, tāpēc pārbaudījos), ginekologa, fizioterapeita un protams ģimenes ārstes. Katram tie ārsti būs citi, bet varbūt ir laiks sen atliktās kaites beidzot atrisināt.

  • Nogriez/nokrāso matus! Arī tikai un vienīgi finanšu ietaupīšanai.

  • Sagatavo komsētikas/zāļu krājumus līdzi ņemšanai. Joprojām nožēloju, ka nepaņēmu dažus sev vajadzīgus sejas kopšanas līdzekļus, tikai lai taupītu somā vietu un ar domu, ka gan jau te ko atradīšu. Atradu - bet par to pašu kvalitāti jāmaksā 5x augstāka cena.

  • Izstrādā komunikācijas plānu ar tuvākajiem radiem draugiem! Nav nepieciešams sazināties katru dienu ar mammu, tēti, māsu utt., jo beidzot tev nevienam nav jāatskaitas, taču izrunājiet laikus kāds būs jūsu komunikācijas stratēģija un biežums. Laika zonu atšķirības dēļ saziņa mēdz būt apgrūtināta, tāpēc laikus vienojieties, kā to risināsiet, lai mājiniekiem mazāk stresa un pašam arī mierīgs prāts. Es ar savējiem sazinos tikai reizi mēnesī, ar draugiem ar interneta starpniecību protams biežāk, bet katram tas būs citādi, tāpēc ir vērts par to padomāt.

  • Iztīri telefona/datora/planšetdatora/gopro un citu bilžu/video glabāšanas vietu atmiņu, kā arī vari iegādāties papildus atmiņu icloud vai kādā citā serverī. Bilžu būs daudz par daudz, kam gan laika tās šķirot un atlasīt... es daudz grēkoju!!! Telefons joprojām pilns ar bildēm no iepriekšējiem ceļojumiem, un šeit notikumu virpulī griežoties ne vienmēr ir laiks un vēlēšanās veikt dzēšanas un šķirošanas darbus. Izdari to laicīgi!

  • Iemācies un ja izdodas arī izmēģini vismaz 3 receptes rīsu ēdieniem! Man šī nebija problēma, jo dievinu gatavot (diemžēl tad ir cita problēma, jo naudu uz pārtiku ietaupīt teju neiespējami). Taču ja ar ēst gatavošanu esi knapi uz Jūs, tad ir vērts pirms došanās ceļā ieguldīt tajā nedaudz laika, lai nenomirtu badā, kad ieraudzīsi pārtikas cenas. Rīsi un pupiņas - ceļotāju klasika, bet tas var ļoooti apnikt, tāpēc padomā par pildītu papriku ar rīsiem, risotto ar dārzeņiem (visdrīzāk saldētajiem), vai kādu citu ekonomisku variāciju. Arī pastas, auzu pārslu cenas ir pieņemamas, un augļus un dārzeņus nāksies pirkt sezonāli, jo tiklīdz sezona tuvojas beigām, tā Bams cenas uzšaujas grieztos. Labs piemērs tomāti- kad atbraucām (februārī) to cena kilogramā bija ap 2 NZD, taču šobrīd (jūnijā, kas ir ziemas sākums) Cenas ir 7 - 8NZD. Tādu cenu krasu atšķirību neesam pieraduši redzēt, bet šeit tas ir ļoti ierasti. Tas kas ir sezonā būs ļoti lēts. Zinu ka LV ir līdzīgi, taču cena parasti dubultojas atkarībā no sezonas, vai arī ierasto dārzeni/augli vairs vienkārši neredzēsim veikala plauktā. Te cena 3kāršojas vai pat 4kāršojas, toties gandrīz viss pieejams cauru gadu.

  • Atmet smēķēšanu! Tas šeit nav lēts ieradums! Cigarešu paciņas cenas ir ap 20NZD, kas ir apmēram 12EUR. Ja gribi ietaupīt un visu sūri grūti nopelnīto veltīt ceļojumiem vai kādiem vērtīgiem pirkumiem - atmet!

  • Pārdod savas drēbes, apavus un aksesuārus! Protams, ne pilnīgi visus. Ha Ha! Es šādā veidā nopelnīju nelielu naudas summiņu, ko paņemt līdzi ceļā, vai lai nopirktu pārgājiena apavus. Pirmkārt visu garderobi līdzi nepaņemsi, otrkārt, ja brauc prom uz gadu, liela daļa no lietām būs zaudējušas aktualitāti, nebūs modē - pēc tik ilga laika. Lielu daļu pēc atgriešanās nemaz neatcerēsies un negribēsi. Respektīvi izšķiro visu savu garderobi! Paturi kvalitatīvāko un sev mīļāko apģērbu, līdzi iepako funkcionālāko, izmet novalkāto, atdod vai pārdod labā stāvoklī esošo.

  • Lejupielādē divas visparocīgākās aplikācijas CamperMate un WikiCamps NZ. Noderēs ceļojot, meklējot naktsmītnes un apskates objektus. Arī Pocket var izrādīties noderīga, it īpaši, jo ne visur ir wi-fi un internets telefonā nav no lētajiem. Pocket ļauj saglabāt mājaslapas kamēr ir pieejams internets, lai tās vēlāk apskatītu offline.

Lai veicas!

You Might Also Like:
bottom of page